Statsfængslet i Kastellet, som Frederik 3. påbegyndte i 1662, har rummet mange berømte fanger, Blandt andet Griffenfeld og Struensee, men en af de mest fantastiske fanger var englænderen John Norcross. En dreven og udspekuleret “udbryderkonge”, som man alligevel må have respekt for. John Norcross deltog i Den Store Nordiske Krig på svensk side som kaperkaptajn, og i 1718 udtænkte han den dristige plan at fange den danske kronprins — den senere Christian 6. – og føre ham til Sverige. Forsøget mislykkedes, John Norcross blev selv fanget og sat i et dansk fængsel, men han havde held til at flygte.
Tilbød at fange Peter den Store
Nogle år efter dukker han på ny op i København, og nu tilbyder han Frederik 4. at tage Peter den Store af Rusland til fange. Den danske konge afslår — lettere forfærdet — det generøse tilbud og udviser Norcross af landet. Manden er for farlig at have inden for rigets grænser. Men John Norcross er ikke sådan at slå ud.
Kort tid efter vender han igen tilbage til Danmark, og for at der kan blive lagt rigtig mærke til ham, søger han audiens hos kong Frederik på Frederiksberg Slot. Det blev imidlertid kongen for meget. John Norcross blev arresteret og sat i fængsel i Kastellet.
Eventyrlig svømmetur
Men den gale englænder havde ikke til sinds at lade sig spærre inde, Ved hjælp af et skankeben, en saks og foden af en briks — det lyder som remedierne i en Olsen Banden-film — lykkedes det ham at bryde et hul gennem den tykke ydermur og ud i friheden. Efter en eventyrlig svømmetur nåede han Hven og fortsatte herefter til Sverige. Men friheden varede kort. Efter få måneder blev John Norcross fanget i Hamburg og atter indsat i Kastellet. Han blev nu dømt livsvarigt fængsel, og der blev taget alle mulige forholdsregler over for “udbryderkongen”.
Alligevel lykkes det ham, som en anden Houdini, at slippe ud, men da han ville svømme over Kastels graven, blev han opdaget og overmandet af vagten.
Sat i fuglebur
Efter dette flugtforsøg beordrede kongen nu, at der skulle bygges et “fuglebur” af egeplanker, som skulle anbringes inde i den oprindelige celle. John Norcross skulle endvidere lænkes til en jernstang, og to underofficerer skulle holde øje med ham døgnet rundt. I dette “fuglebur” tilbragte John Norcross så 16 år. Hans eneste beskæftigelse bestod i at dressere de mange mus, som opholdt sig i dobbeltcellen. I mange år var det almindelig forlystelse for københavnerne at tage ud og se på den særprægede fange og hans musedressur.
Nedbrudt mand
Dronning Sofie Magdalena gik i forbøn for John Norcross i 1742, og han blev overført til en almindelig fængselscelle, hvor der var seng, bord og stol, og han fik tilladelse til at læse og skrive. Men løsladt blev han ikke. Efter endnu 16 år døde han som en gammel, nedbrudt mand. Han var da 72 år gammel. Han, der en gang havde været en dristig kaperkaptajn, endte som en nedbrudt, lettere forvirret fange. De 32 år i fængsel havde krævet sin mand. “Fugleburet” findes ikke mere, men en kopi er opstillet i den gamle fængselscelle. En dukke forestiller John Norcross. Ansigtet er livagtigt, fordi man har arbejdet ud fra originale malerier.
Can I simply just say what a comfort to discover an individual who genuinely knows what they are discussing on the internet. You definitely realize how to bring an issue to light and make it important. More people should look at this and understand this side of the story. I was surprised that youre not more popular since you surely possess the gift.