Der findes mange gode trolde. Men Fladså Trolden havde et skidt humør, og det var ved at gå grueligt galt ud over Næstved. Fladså Trolden var blevet så arrig på en anden trold, som boede ved Næstved, at han måtte hævne sig på en eller anden måde. Ude ved Mogenstrup fyldte Fladså Trolden derfor en sæk med sand og drog ind til Næstved. Han ville simpelthen dække byen med sand.
Det kan godt være at det ikke var trolde, men købmænd eller kirkeklokker, Fladså Trolden ville begrave. For han var nemlig også gal på en af Næstveds købmænd og knotten over den høje lyd fra byens kirker. Men vred det var han i hvert fald. Og hans humør blev ikke bedre, da han endelig nåede frem til Næstved for blot at opdage, at der var hul i sækken.
Fladså Trolden blev så gal, at han fór i flint. (Du kan selv finde stumper af ham på markerne). Den smule sand, der stadig var tilbage i sækken blev liggende i en bunke. Den store sandbunke fik bag efter sit navn: Munkebakken. Også det sand, der faldt ud af sækken på Fladså Troldens lange vandretur, ligger der endnu. Det er nemlig Mogenstrup Ås, hvis sidste stykke helt inde ved Næstved kaldes Sandbjerget.

Trolderuten – Fladsåtrolden kan ånde lettet op
Endelig kan Fladsåtrolden komme hjem fra Næstved. Næsted Kommune åbner nemlig en ny vandrerute mellem Næstved og Mogenstrup. Ruten, der nok i folkemunde vil få navnet ”Trolderuten”, følger Danmarks største ås fra stationen og centrum i Næstved til Mogenstrup.
– Når du går Trolderuten, går du i sporene af én af de mest markante fortællinger om Næstved og vores trolde. Oveni købet går du i et helt unikt grønt område, som er skabt af istiden. Der er en fantastisk udsigt – det er ganske enkelt imponerende. Det højeste punkt ligger da også hele 55 meter over havet. Åsen har en bredde på op til 600 meter og en længde på ca. 10 kilometer.

FAKTA – Trold eller istid?
I folkemunde var det jo Fladsåtrolden, som skabte Mogenstrup Ås. En anden og mindre eventyrlig forklaring på åsens oprindelse er, at åsen er dannet under sidste istid for ca. 17.000 år siden, da gletsjere dækkede hele Sjælland. Da isen smeltede, blev der dannet en smeltevandskanal under isen ved Næstved. Ved gletsjerens tilbagetrækning for ca. 13.000 år siden, blev kanalen fyldt med sand- og grus aflejringer. Da isen var smeltet helt bort, for ca. 11.000 år siden, stod kanalen tilbage som en vældig aflang bakke – også kaldet ås.
National betydning
Åsen har i kraft af sin størrelse og sammenhæng med det øvrige istidslandskab national betydning. Fire dele af Åsen er allerede fredet, nemlig: ”Fruens plantage”, ”Fladså bakker”, ”Mogenstrup Kirkeskov” og ”Mogenstrup Ås”, mens ”Vandtårnsbakken” er ved at blive fredet.
Mogenstrup Ås er en del af et større tunneldalssystem på Sydsjælland, som strækker sig helt fra Præstø Fjord over Bårse og Mogenstrup til Næstved. Åsens forløb helt ind i Næstved by skaber udover værdifulde næringsfattige naturarealer og løvskove også et vigtigt grønt åndehul for byens borgeren.
”Trollerne”
Trolleslægten står bag udsmykningen af både Vejlø og Gavnø kirker. Og ligesom det i Vejlø kirke er en ”trold” der bærer prædikestolen – findes tilsvarende i Gavnø Kirke en anden trold, hovedløs og med sit hoved hvilende på armen.
Disse to trolde skal opfattes positivt, nemlig Trolleslægtens våbenfigur, der beskytter kirken. Forklaringen findes i en latinsk indskrift på selv prædikestolen, hvor der frit oversat til dansk står: ”Når Trolden vil omstyrte kirkerne, så bæres de oppe af Trollernes trolde.
Find vej til Fladsåtrolden her…