Elverkongens rige
På Stevns er det elverkongen eller klintekongen, som hersker. Stevns er et specielt område, der skyder sig ud fra Sjælland mellem Køge bugt og Faxe bugt.
Halvøen skilles fra hovedøen af Tryggevælde å, som udspringer helt nede ved Smerup og løber stik nord, indtil den udmunder i Køge bugt. Denne å danner grænsen mellem de to områder.
De folk, som bor på Stevns, kaldes Stevnsbakker; dem på den anden side af åen kaldes Skovboer. Fra gammel tid herskede der ikke den store forståelse mellem de to befolkningsgrupper, og det var sjældent, at Stevnsbakker giftede sig med Skovboer.
Kirkerne på Stevns er meget særprægede, og den i Store Heddinge er en af de mest ejendommelige i Danmark. Dens skib er ottekantet og opført af kridtstenskvadre omkring år 1200. Til skibet føjer sig et to etager højt kor-parti, som udvendig er rektangulært, medens det danner en apsis. Det giver en meget tyk mur, og i den forløber både gange og trapper, ligesom der er blevet plads til nogle små kamre.
Et af dem kaldes „Elverkongens kammer” eller „Klintekongens kammer”. Det siges, at kirken blev grundlagt af Valdemar den Store, omkring 118.
Men måske er det i virkeligheden Elverkongen, der har stået for kirken, for han tålte ikke andre konger i sit rige og gør det måske stadig ikke, selv om han har forholdt sig passiv over for dem, der har gjort ham rangen stridig og er skredet over en af broerne, der krydser åens strøm.
Christians d. IV udtalte de magtfulde ord, i Heibergs „Elverhøj” da han begiver sig ind i Elverkongens land: „Vel er jeg ikke Cæsar, og vel er dette ikke Rubicon, men dog siger jeg: Jacta est alea!”
Siden skulle Frederik III og Christian V også vove pelsen, og alle slap godt fra det.
Derimod forsvarede Elverkongen Stevns mod englænderne i 1807, hvor der påkom angrebsstyrkerne en uforklarlig uro, da de ville vove sig ud på „Prambroen” over åen nær dens udløb i Køge bugt. Det forskrækkede dem så meget, at de vendte om og opgav at komme ind på Elverkongens enemærker. Til gengæld huserede de ganske forskrækkeligt i skovboernes land på den anden side af åen. Mangfoldige skovboer flygtede til Stevns og gav sig under Elverkongens beskyttelse. En række af Stevns kirker fra den tidlige middelalder ligger tæt på grænseåen: Strøby, Varpelev, Hellested og Smerup, og de har alle været forsvarskirker, så kan hænde er det selve Elverkongen, der har foranlediget dem opført
Find vej til St. Heddinge Kirke her…